Schurft / ScabiesSchurft (scabies) is een infectie van de huid door de schurftmijt (Sarcoptes scabiei). Het is een humane parasiet, die alleen op de mens kan leven. Er bestaan ook animale scabies soorten (honden, varkens), deze overleven niet op de mens. De mijt graaft gangetjes met behulp van speekselenzymen die de hoornlaag oplost en laat uitwerpselen en eieren achter in de gang. De enzymen, uitwerpselen en mijten zelf veroorzaken hevige jeuk.


De mijten kunnen van de ene mens op de andere overgaan door lichamelijk contact (langer dan 15 minuten), via sexueel contact, via besmet beddengoed of ondergoed of andere kleding. Na besmetting duurt het circa 2-6 weken, soms 10 voordat de verschijnselen ontstaan. Twee weken na het oplopen is men zelf besmettelijk voor anderen. Na behandeling is men niet meer besmettelijk voor anderen.
BEHANDELING:1) Hygiënische maatregelen:


Voor de behandeling moeten de volgende algemene maatregelen worden genomen:

 • Was het beddengoed en alle kleren die tot vijf dagen voor de behandeling werden gedragen op een temperatuur van minstens 50 graden Celsius.
 • Kleren die u niet zo warm mag wassen, stoffen knuffels, schoenen en pantoffels stopt u in goed dichtgeknoopte plastic zakken. Laat die zakken gedurende vijf dagen goed dicht en bewaar ze op kamertemperatuur. Als alternatief kan u de plastic zakken ook in de diepvriezer steken op een temperatuur van -20 graden Celsius gedurende 12 uur.
 • Stop ook kussens van stoffen zetels en dekens in dichtgeknoopte plastic zakken gedurende 5 dagen. Rol tapijten op en plaats ze vijf dagen in de hoek van een kamer. Stofzuig ze nadien grondig.
 • Stofzuig alle matrassen grondig. Als op een matras zonder hoeslaken geslapen werd, is stofzuigen onvoldoende om alle mijten te verwijderen. Lucht de matras dan vijf dagen lang bij kamertemperatuur en stofzuig ze daarna grondig.
 • Verwittig alle mensen in uw directe omgeving.2) Insmeren met zalf:


Gelijktijdige behandeling van de patiënt en alle contactpersonen:

 • Voor het insmeren knipt u uw vingernagels kort. Besmette personen hebben immers vooral ‘s nachts jeuk. Door het krabben bevinden zich onder de nagels mijten en eitjes.
 • Neem voor het insmeren een douche of bad. Daarna smeert u het hele lichaam in met crème (permethrine - Zalvor 5%), vanaf de kaakrand tot en met de voetzolen. Bij kinderen tussen 2 maanden en 2 jaar oud moeten ook het hoofd en het gezicht worden ingesmeerd. De zalf moet twaalf uur op het lichaam blijven.
 • Trek na het insmeren schone kleren aan. Het is belangrijk dat u nieuwe crème op uw handen aanbrengt telkens u ze hebt gewassen. Na toiletbezoek moet u de schaamstreek en de bilplooi terug insmeren.
 • Neem na 12 uur opnieuw een douche of een bad en trek schone kleren aan. Behandel de gedragen kleren zoals hierboven staat beschreven. Als u ‘s avonds start met de behandeling, moet u het beddengoed ‘s morgens vervangen en behandelen zoals hierboven beschreven.
 • Een week later dient u de behandeling te herhalen.3) Innemen van tabletten:


Gelijktijdige behandeling van de patiënt en alle contactpersonen:

 • Als alternatief voor de zalfbehandeling, kan u ook tabletten innemen. Het aantal tabletten (ivermectine - Stromectol) is afhankelijk van uw gewicht. De tabletten dient u in één tijd (samen) in te nemen, waarbij u twee uur voor en twee uur na de inname nuchter blijft.
 • De hygiënische maatregelen blijven dezelfde zoals hierboven beschreven.
 • Ook wordt hier aanbevolen om de behandeling een week later te herhalen.